Een goede leeshoek

 

Wanneer je een uitnodigende leeshoek weet te creëren, zal je er ook sneller even met de kinderen gaan zitten lezen. Een goede leeshoek straalt een bepaalde rust en gezelligheid uit waar de boeken centraal staan. Een lekkere zitbank met gezellige kussens op de bank. Een vloerkleed en een paar zitkussens erbij. Dat komt al heel anders over dan een leeshoek waar twee stoeltjes staan met een paar boeken ernaast in een mandje. Een paar knuffels mogen in een leeshoek eigenlijk niet ontbreken. Want als pedagogisch medewerker ben jij een voorbeeld voor de kinderen. Ze zien wat je doet, ze kopiëren wat je doet. Wanneer er knuffels in de leeshoek aanwezig zijn, zullen de kinderen de knuffels ook voor gaan lezen. Wanneer de leeshoek groot genoeg is, kan er zelfs een klein tentje staan. Soms willen kinderen zich even terugtrekken, dan is het fijn dat daar een plek voor is. 

Boeken

Het is belangrijk dat de kinderen bij de boeken kunnen, maar dat is lastig wanneer je op een verticale groep werkt. De kruipende baby's en de dreumesen kunnen overal bij. Het is dan niet handig wanneer de mooiste prentenboeken in een lage boekenkast staan. De kwetsbare prentenboeken gaan dan iets hogerop, de stevige kartonnen boeken kunnen in de lage boekenkast of een mand. Denk ook aan stevige flapjesboeken en zoekboeken. Voor de baby's zou je daar ook wat knisperboekjes, voelboekjes en badboekjes neer kunnen leggen. 

Thema's

Zorg voor passende themaboeken wanneer je met een thema werkt.
De vertelkoffer kan ook in de leeshoek. Je kunt ook beginnen met het bekijken van de vertelkoffer en daarna het boek (interactief) gaan voorlezen. 
Plaats ook themaboeken op de thematafel. Daar boven kan je (gelamineerde) afbeeldingen van plaatjes uit het boek ophangen.

Wat voor leeshoek heb jij gecreëerd?