De Nationale Voorleesdagen 2025
22 januari t/m 1 februari
De Nationale Voorleesdagen zijn een voorleesfeestje voor de allerkleinsten! Deze voorleesdagen worden sinds 2003 door de CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek) georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt! Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de jonge luisteraars.
Basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken.
Daarnaast is er de prentenboek top 10 met het prentenboek van het jaar!
Voor de pedagogisch medewerkers worden vaak lokaal inspiratieworkshops georganiseerd door de bibliotheek, om op deze manier enthousiast met het prentenboek van het jaar (of de top 10) aan de slag aan te gaan!
Doe je ook mee?
Het prentenboek van het jaar 2025 is Rinus van Ingrid & Dieter Schubert!
Vroeger was opa een hele wilde neushoorn. En hij was sterk, reuze sterk. Hij kon wel honderd boomstammen tegelijk optillen. Maar nu is opa oud. Het liefst ligt hij de hele dag wat in de schaduw te dommelen. Vandaag past hij op Rinus. En die wil vooral spelen en ravotten!
Tijdens de campagne is Rinus verkrijgbaar voor €5,75 in een unieke mini-editie!
Het Prentenboek van het Jaar werd gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Het comité over het prentenboek: ‘Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort, maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.‘
De woordjes neushoorn, sterk, boom (stam), oud, dommelen, rondjes, meedoen, blij en nog meer komen voorbij.
De woordjes/gebaren die jij leuk vindt om te leren met de peuters kan je uit dit filmpje halen!
De overige 9 prentenboeken uit de Prentenboek Top 10!
Ga je mij kietelen? Mies van Hout
Heb je weleens een beer gekieteld? Of een krokodil? Nee? Probeer het maar in 'Ga je mij kietelen?'! Dit kartonboek met grote flappen laat dreumesen en peuters een kietelspelletje spelen met kleine en grote dieren, de liefste en de gevaarlijkste bewoners van het beestenrijk. En kijk dan snel onder de flap om te zien hoe de verschillende dieren reageren op kietelen. Kietelen is een favoriet spelletje tussen kinderen en hun ouders. Het zorgt voor veel plezier en mondt niet zelden uit in een dikke knuffel. Mies van Hout laat negen prachtige dieren de lezer aankijken, met een blik die boekdelen spreekt over hun reactie op het gekietel.
Winnaar Sardes-leespluim maart 2024.
De bril van beer van Leo Timmers
Beer gaat op zoek naar zijn bril. Hij moet hem terugvinden! Misschien weet Giraf waar hij is gebleven? Onderweg naar zijn vriend ziet Beer allerlei dieren die er eerder niet waren. Een olifant, een krokodil, een flamingo, een hert. Hoe kan dat nu? En wie is die lange slungel met vlekken eigenlijk? Dat kan toch Giraf niet zijn?
Winnaar Sardes-leespluim juni 2024.
De boebalas van Nancy Bosmans & Lisa van Winsen
Neah, Ayah en Avah gaan op bezoek bij hun Ghanese oma. Tijdens het avondeten krijgen ze iets voorgeschoteld wat ze totaal niet kennen. Het ziet er zo anders uit dan wat ze thuis eten! Hun mening staat vast: dit lusten ze écht niet…
Maar gelukkig heeft oma een oplossing. Zij kent namelijk een heel bijzonder monster: de Boebalas! Dit lieve beest neemt de kinderen mee op een proefavontuur om zo nieuwe smaken – en daarmee ook hun eigen cultuur – te ontdekken.
Een kleurrijk prentenboek over de kracht van smaken. Met een recept voor het heerlijke Ghanese gerecht fufu achterin.
Wil je het verhaal horen in een andere taal? Ga dan naar prentenboeken in alle talen:
Een toren van tijgers van Lizette de Koning & Gareth Lucas
Verzameling heerlijke dierenversjes!
Mag ik alsjeblieft een poes?
Een poes om mee te spelen,
een poes om plat te aaien
en mijn snoepjes mee te delen.
Het huisje zonder heks van Sophie Pluim
Er was eens een huisje in het bos. In dat huisje woonde een heel oude heks. Op een dag kwam ze niet meer thuis, en het
huisje bleef alleen achter. Meerdere seizoenen gaan voorbij en het huisje raakt in verval. Het wacht en wacht – totdat het op een dag dan maar besluit om zélf op zoek te gaan naar een nieuwe heks. Een lief en sprookjesachtig prentenboek, met prachtige illustraties over de vier seizoenen.
Maak plaats van Karen Yin & Nelleke Verhoeff
Honderd dieren zie je in dit verhaal. Maar past de walvis wel helemaal? De dieren in dit prentenboek vinden een oplossing: ze maken gewoon het boek groter! Bekijk de uitklapbare pagina’s en tel alle honderd dieren!
Leeuwenlessen van Jon Agee
Wil jij een échte leeuw worden? In slechts zeven stappen ben jij de koning van de savanne! Trek een woest gezicht, brul luidkeels, snuffel nieuwsgierig rond en bespring pluchen prooien als een pro. Een jongetje wil zijn leeuwendiploma behalen en krijgt les van een instructeur die toevallig een échte leeuw is. Na een slopende training ontdekt hij de belangrijkste les van allemaal: vrienden zijn onmisbaar.
We bakken een dierentuin van Marit Törnqvist
Kom je spelen bij mij thuis? Daar mogen we met de berentrein en klimmen we naar de uilen. We bakken er een dierentuin en luisteren naar de voorleesslang. Dan gaan we heel laat slapen in het dieren-droomhotel. Kom je bij mij spelen? Ik denk het wel!
Vos en Vis van Daan Remmerts de Vries
Vos heeft een vis gevangen voor zijn avondeten. Vis vindt het niet erg, hij ondergaat zijn lot. Als Vos de weg naar het strand niet meer kan vinden en vreemde geluiden hoort, legt Vis hem behulpzaam uit dat de zee wel heel gevaarlijk is als je in zo'n klein bootje zit. Vos wordt steeds zenuwachtiger. 'Ik wil naar huis!' roept hij. 'Ja, dat zou ik ook wel willen,' zegt Vis. 'Maar dat gaat niet. Want ik zit in een emmertje. Maar... jij zit óók in een soort van emmertje, geloof ik.' Kunnen Vos en Vis elkaar helpen? En zou Vos weer een wijze les leren?
Hoe zou je de Nationale Voorleesdagen in kunnen gaan zetten in de kinderopvang?
Het Nationale Voorleesontbijt is een hele leuke start. Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de allerkleinsten. Maar hoe leuk is het om een ouder uit te nodigen om te komen voorlezen? Er zijn ook vertalingen beschikbaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens.
Naast een ouder die Nederlands spreekt, zou je ook ouders kunnen uitnodigen die een andere taal spreken.
Een voorleesontbijt mét ouders is nog leuker! Laat ouders uit hun eigen cultuur iets lekkers meenemen voor het ontbijt. Zo maken ouders kennis met elkaar en kan je het zelf uiteraard over het belang van voorlezen hebben. Zo werk je aan ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.
Méér voorlezen!
Wat we eigenlijk het liefste willen is dat er méér wordt voorgelezen. Door de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, door de gastouders, door de leerkrachten in groep 1 en 2, maar ook door de ouders! Het belang van voorlezen wordt nog altijd onderschat.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kan je het voorlezen centraal zetten en erover vertellen in de kinderopvang. Bij de overdracht, maar ook in de ouderapp. Vertel over welk boek er is voorgelezen en laat ook vooral foto’s zien. Ouders kunnen dan met hun kind in gesprek gaan over de foto's én over het boek wat is voorgelezen. Nodig je ouders uit tijdens het voorleesontbijt, dan kan je ook allerlei leuke prentenboeken, zoekboeken, flapjesboeken en telboeken neerzetten, zodat ouders het kunnen bekijken met hun kinderen. Vergeet ook de meertalige prentenboeken niet!
Inspiratie!
Er worden op veel plaatsen inspiratieworkshops georganiseerd door de bibliotheken voor de pedagogisch medewerkers. Muzikaal, beeldend, interactief en creatief! Je doet zoveel leuke ideeën op dat je graag aan de slag wilt met de Prentenboeken top 10 of met het Prentenboek van het jaar!
In veel bibliotheken worden diverse activiteiten georganiseerd voor de kinderopvang, maar ook voor de ouders. Laat je voorlichten door een bibliotheekmedewerker bij jou in de buurt. Deel je enthousiasme met de ouders! Vertel in de ouderapp wat er allemaal te doen is en geef folders mee!
Doet jouw kinderopvang mee met de Nationale Voorleesdagen? Wil je graag je kennis delen?
Stuur dan je inspiratie, tips en ideeën naar info@lindas-peuterpret.nl
Nog niet bekend met De Nationale Voorleesdagen?
Klik hier voor meer informatie.