Thema: de bouwplaats
Thema: de bouwplaats
- leuke prentenboeken over machines, bouwen en de bouwplaats
- een lessuggestie van Lemniscaat
- liedjes en filmpjes over bouwen
- BoekStart Boekidee
- de bouwhoek - inspiratie
- een Bereslim verhaal
- een voorleesverhaal van The Reading Corner
- een idee van Buiten Peuters - metselen met zand en water!
- een knutselwerkje
- en informatie over spel!
Boeken over bouwen en grote machines!
Je wordt niet als lezer geboren.... Wanneer je blijft voorlezen aan kinderen die zelf ook al kunnen lezen, wordt de woordenschat nog steeds vergroot. Kinderen die op jonge leeftijd veel zijn voorgelezen, ontwikkelen leesplezier en leren om te gaan met boeken.
Welk boek lees jij vandaag voor?
Een lessuggestie van Lemniscaat over het boek 'Kom uit die kraan!!' Tjibbe Veldkamp
Kinderen mogen niet op de bouw komen, dat weet Bart best. Op een dag kruipt hij toch onder het hek door en bestuurt de wals, de cementwagen en de hijskraan. Waarom doet hij dat?
Liedjes en filmpjes
Blokken bouwen
Blokken bouwen,
handen uit de mouwen.
Toren recht, toren krom,
hoor, nu valt hij om.
Boem!
De timmerman – versje
Kijk de timmerman eens werken.
Lustig gaat het klop klop klop
Met een hamer slaat hij aldoor,
weer de spijker op zijn kop!
Ziege zaag, ziege zaag
De timmerman is druk vandaag!
Mijn eerste gereedschapskistje - Boekidee BoekStart
Ik ga klussen en ik neem mee:
Een hamer, spijkers, een waterpas...
Ontdek spelenderwijs de wereld!
Pieter Gaudesaboos
De bouwhoek
Een bak met losse houten blokken is onmisbaar in de bouwhoek. Het zou leuk zijn als deze blokken ook nog van verschillende kleuren zijn, maar dat hoeft uiteraard niet. Om de kinderen te laten ontdekken en spelen, is wel wat ruimte nodig. Een houten treinspoor (of van duplo) vinden de oudere peuters ook fantastisch. Een hijskraan, een shovel, een vrachtwagen, een kiepwagen etc. mag eigenlijk niet ontbreken. Ze bedenken allerlei manieren om de blokken te verplaatsen. Bouwhesjes en bouwhelmen maken het helemaal af!
Inspiratie voor op de groep
- Houten blokken en duplo blokken etc.
- Hijskraan, graafmachines etc.
- Bouwhesjes en bouwhelmen.
- Gereedschapshoek met
- speelgoedhamertjes
- speelgoedschroevendraaiers
- speelgoedboormachine etc. - Puzzels over gereedschap.
- Praatplaten over bouwen.
- Walkie talkies.
- Gelamineerde afbeeldingen op tafel of ophangen.
- Voorbeelden schilderen op de ramen.
- Plak op een lege muur op verschillende hoogtes een rand van tape. De kinderen gaan dan met de blokken bouwen totdat ze bij het randje zijn.
- Maak van schilderstape verschillende parkeerplaatsen op de grond om de machines te sorteren.
- Wanneer de kinderen met blokken gaan spelen, vraag dan eens wat ze willen gaan bouwen. Help eventueel een handje.
- Laat de kinderen in de zandbak experimenteren met hijskranen en allerlei (graaf)machines.
- Laat de kinderen buiten experimenteren met zand en water!
- Spelletje: leg verschillend klein gereedschap in een bak. Maak dan een soort spinnenweb van gekleurd tape door het tape kriskras over de bak te plakken. De kinderen gaan dan proberen het gereedschap te pakken zonder dat het tape los gaat.
- Verzamel stevige doosjes/dozen en laat de kinderen bouwen.
- Op een lang vel papier of behang kunnen de kinderen met auto's, vrachtwagens e.t.c. eerst met de banden door de verf rijden en dan sporen maken op het papier.
- Gebruik breed schilderstape en plak daar ijs stokjes op over een bepaalde lengte. Bijvoorbeeld tussen twee blokkentorens die al gebouwd zijn. Draai het tape om, zodat de ijs stokjes aan de onderkant zitten.
Kunnen de kinderen met de auto's/bulldozers e.t.c. over het tape heen rijden? - Lees ook eens een ander boek en/of haal ze van de bibliotheek!
- Zie ook het voorbeeld op deze pagina van Buiten Peuters over zelf metselen!
Een voorleesverhaal van Bereslim
In de BereslimmeBoeken worden verhalen tot leven gebracht. De bewegende figuren, geluidseffecten en de vertelstem stimuleren de woordenschat en taalbegrip van kinderen. Alle kinderen kunnen aan de slag met Bereslim. Kinderen met een taalachterstand of anderstalige kinderen profiteren het meest van deze aanpak. Bereslim kan ingezet worden voor kinderen met een VVE-indicatie (Bereslim maakt deel uit van de Stapprogramma’s van het NJI).
Het kijken van een BereslimBoek naast het papieren boek zorgt voor een verdubbeling in het aantal nieuwe woorden dat een kind leert.
Tim op de tegels 4+ van Tjibbe Veldkamp
Wel op de stoeptegels blijven, hè, zei Tims vader. Waarom? vroeg Tim. Omdat het gevaarlijk is om van de tegels te gaan, zei zijn vader. Zoals beloofd blijft Tim op de stoeptegels. Ook al worden de tegels opgetild door stratenmakers, een vrachtwagenchauffeur, havenwerkers en zelfs een hijskraan...
Als lid van de bibliotheek kan je gratis Bereslimme boeken afspelen.
Kleine kinderen leren het best op een speelse manier.
Een voorleesverhaal van The Reading Corner
Ontdek de unieke combinatie van het voorgelezen verhaal met prenten en muziek. Bekijk en luister naar nieuwe verhalen.
De bouwvakker 4+ van Liesbet Slegers
De architect bedenkt hoe een huis er gaat uitzien. Ze tekent een plan en geeft dat aan de bouwvakker. Hij bouwt het huis helemaal volgens plan, en heeft daarbij allerlei werktuigen en voertuigen nodig. Een huis bouwen is enorm veel werk, maar wat wordt het mooi!
Meisjes in de bouw bij de Buiten Peuters!
Meisjes in de bouw bij de Buiten Peuters!
Het was een regenachtige ochtend, maar dat weerhield deze meisjes niet van het bouwen van een schoorsteen.
Van zand en water werd cement gemaakt, voegen werden dichtgesmeerd en daarna kwam de volgende laag bakstenen erop. Spelenderwijs leerden ze over meten en verhoudingen. Teveel water en het cement stroomde eruit. Teveel zand en ze konden de kieren niet afsmeren. Tot slot werd het rookkanaal helemaal dichtgesmeerd! Lekker stevig😉
Knutselen
Gereedschap! Kidswijs Kinderopvang
Spelen met blokken is leuk en leerzaam! Kinderen zijn van nature heel nieuwsgierig en ze willen ook graag experimenteren. Dreumesen en jonge peuters zijn vaak nog aan het ontdekken. Eindeloos spelmateriaal uit elkaar halen en stapelen. Er wordt druk geëxperimenteerd en gemanipuleerd. Ze onderzoeken wat je er allemaal mee kan doen of kijken hoe iets in elkaar zit. Kan het ook stuk? Kan het omgegooid worden? Blokken stapelen en omgooien vinden ze geweldig. Wanneer jonge kinderen spelen en bouwen met blokken, doen ze belangrijke ervaringen op. Ze ontwikkelen spelenderwijs visueel ruimtelijk inzicht. Dat wil zeggen inzicht in bijvoorbeeld vormen, maar ook inzicht in hoeveelheden. Door met blokken te spelen, wordt de fantasie geprikkeld en het voorstellingsvermogen ontwikkeld. Wanneer de peuters ongeveer drie jaar zijn, ontdekken ze andere manieren om met blokken te spelen en krijgt het vaak wat meer vorm. Het samenspelen zie je nu ook wat meer. Soms moet je samenwerken om tot een resultaat te komen. Wanneer je aan het 'mee' spelen bent, kan je ook benoemen wat je ziet. Dat lijkt wel een brug of wat een hoge toren! Je kunt de peuters voordat het bouwen gaat beginnen, vragen wat ze willen gaan maken. Dan komen er verrassende antwoorden en gaan ze gericht met het bouwwerk aan de slag. Om het spel nog meer te verrijken, kan je ook machines toevoegen. Met bijvoorbeeld een shovel kunnen er aardig wat blokken verplaatst worden.