De Nationale Voorleesdagen 2024
24 januari t/m 3 februari
De Nationale Voorleesdagen zijn een voorleesfeestje voor de allerkleinsten! Deze voorleesdagen worden sinds 2003 door de CPNB (stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse boek) georganiseerd op initiatief van Stichting Lezen. De Nationale Voorleesdagen worden jaarlijks gehouden om het voorlezen aan jonge kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren.
Belangrijk onderdeel is het Nationale Voorleesontbijt! Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de jonge luisteraars.
Basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven organiseren voorleesontbijten en schrijvers- en illustratorenbezoeken.
Daarnaast is er de prentenboek top 10 met het prentenboek van het jaar!
Voor de pedagogisch medewerkers worden vaak lokaal inspiratieworkshops georganiseerd door de bibliotheek, om op deze manier enthousiast met het prentenboek van het jaar (of de top 10) aan de slag aan te gaan!
Doe je ook mee?
Het prentenboek van het jaar 2024 Help! Een verrassing! van Miriam Bos
August houdt niet van verrassingen. Suus is dol op rennen, springen en wilde dingen doen, terwijl August het liefst leest, luiert en mooie dingen maakt. Augusts fantasie gaat met hem op de loop. Hij bedenkt de meest verschrikkelijke situaties waarmee Suus hem zou kunnen verrassen.
Maar de werkelijkheid pakt anders uit…
Vanaf 3 jaar.
August de Vos
Een knutselwerkje van Partou Vlinderhei
Help! Een verrassing! Winnaar van de Sardes-Leespluim oktober 2022
De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar).
Een verrassing is toch spannend en nieuwsgierigmakend? Niet voor August de Vos. Hij wacht op Suusje Eekhoorn, die hem komt ophalen om iets leuks te gaan doen – en het is een verrassing. August maakt zich nu al zorgen en zit wat terneergeslagen op een boomstronk. Stel je voor dat ze met iets heel groots en engs langskomt, of iets vreselijk wilds wil doen, of hem meeneemt naar iets heel druks?
Tegen de achtergrond van tegengestelde karakters komen thema’s als vriendschap, rekening houden met elkaar, het overwinnen van angsten, accepteren en niet oordelen op een humoristische manier langs. Een verhaal waar veel kinderen zich in kunnen herkennen en over kunnen vertellen.
Prentenboeken in alle talen
Wil jij 'Help! Een verrassing!' in je favoriete taal horen? Of de taal van je buurjongen, je oma of je klasgenootje? Wij geloven in de kansen van meertaligheid. Vrijwilligers hebben de leukste prentenboeken vertaald en lezen ze voor in hun eigen taal.
O.a. Arabisch klassiek, Arabisch Syrië, Armeens, Bulgaars, Farsi, Filipijns, Frans, Fries, Gronings, Oekraïens, Pools, Zweeds en nog meer talen!
August & Suus
De overige 9 prentenboeken uit de prentenboek Top 10!
Aan zee - Noëlle Smit
Een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzeekust. Voor kinderen valt er van alles in dit boek herkennen: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten tot het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Iedere tekening van dit zonnige kijkboek doet meteen verlangen naar de strand en zee.
Was het maar altijd zomer!
Vanaf 3 jaar.
Aron en Aardappel - Josh Lacey en Momoko Abe
Op een dag krijgt Aron een verrassing van papa: 'Alsjeblieft, een huisdier!' Maar het is... een aardappel. Aron gooit 'm teleurgesteld in een hoek. Maar dat aardappel-huisdier kijkt toch een beetje verdrietig. En een beetje eenzaam. Vooruit dan, Aardappel mag in de speelgoedtrein van Aron zitten en mee buitenspelen. Aron en zijn Aardappel worden onafscheidelijk! Maar als-ie beschimmeld is, gooit mama Aardappel weg. Aron is vreselijk verdrietig. Dan piept er iets groens uit de grond. Het scheutje wordt groter en groter en na een tijdje vindt Aron overal aardappels; genoeg huisdieren voor iedereen!
Vanaf 4 jaar.
Beer zoekt een beste vriend - Petr Horáçek
Twee beren zoeken een beste vriend… ‘Hallo,’ zei Zwarte Beer. ‘Hallo,’ zei Bruine Beer. Hij klonk een beetje verbaasd. ‘Wat doe jij hier?’ vroeg Zwarte Beer. ‘Ik zoek een vriend,’ antwoordde Bruine Beer. ‘Wat een toeval,’ zei Zwarte Beer. ‘Ik ook. Zullen we samen zoeken?’ ‘Goed idee,’ zei Bruine Beer. ‘Kom, dan beginnen we meteen.’ Petr Horácek doet het weer: hij maakt een boek dat je meteen aan iedereen wilt voorlezen en aan iedereen cadeau wilt doen. Een boek dat er is alsof het er altijd al was. Zwarte Beer zoekt namelijk een vriend. En als hij Bruine Beer tegenkomt, wil het toeval dat ook hij een vriend zoekt. Dus zoeken ze samen. Maar het is bepaald niet makkelijk om een vriend te vinden. Of is die dichterbij dan ze denken?
Vanaf 4 jaar.
Fred en de (bijna mislukte) verjaardag - Pépé Smit
Fred komt er bij toeval achter dat Anton de boswachter jarig is, maar Fred weet eigenlijk niet wat dat is. Als hij van Anton begrijpt dat er een verjaardagstaart en een kadootje bij horen, heeft Fred met Anton te doen. Want niks taart en niks kadootje, Anton zit in zijn eentje in zijn boshut te sippen. Fred vindt het wel een beetje zielig voor die oude brompot en besluit er iets aan te doen.
Vanaf 4 jaar.
Het bos van muis - William Snow en Alice Melvin
Muis maakt een reis door het bos. Hij wil al zijn bosvrienden opzoeken en onderweg geniet hij van het wisselen van de seizoenen. En misschien, als je goed kijkt, zie je ook de eerste tekenen van de lente, de zomer, de herfst en de winter. Samen met Muis ga je het hele jaar door. Gebruik de reis van Muis om de vogels, insecten, dieren en planten te ontdekken die in harmonie leven met de wisselende jaargetijden. Til de flapjes op en kijk binnen bij de huizen van de bosdieren!
Vanaf 3 jaar.
Het verlegen vogeltje - Jan Paul Schutten en Liset Celie
Het is een herrie van jewelste in het bos: alle vogels zijn luid fluitend een nestje aan het bouwen. De kleine groenling nog niet. Hij is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen of ze met hem een nestje wil beginnen. Hij vraagt de merel om hulp, maar met al dat gesnater verstaat zij hem helemaal verkeerd! En de kauw hoort ook iets heel anders dan wat de merel zegt. En de roek verstaat de kauw weer niet... Al snel vliegt iedereen in een lange slinger door het bos, over de wei, het landgoed en naar het strand. Met helemaal achteraan de verlegen groenling. Komt het nog goed?
Vanaf 4 jaar.
Ik mis Milo - Pim Lammers en Sanne te Loo
Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal. In zijn hart, in zijn hoofd, in zijn buik.
Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Neem een paard, zegt zijn zus. Of een hond, zegt een vriendin. Of een leeuw, stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Milo en hij horen bij elkaar. Voor altijd. Hoe kan een ander dier Milo nou ooit vervangen?
Vanaf 4 jaar.
Pit - Maggi Li
Pit is een klein zaadje. In dit kartonboek ontdek je hoe hij als pitje in een appel zit en vanuit de buik van een vogel in een rivier belandt. Als een meisje Pit vervolgens aan de oever van de rivier vindt, stopt ze hem in de grond, waar hij uiteindelijk uitgroeit tot... een appelboom vol nieuwe appels en zaadjes!
Vanaf 2 jaar.
’s Nachts, als jij slaapt - Peter en Ingela P. Arrhenius
Het lijkt soms misschien alsof iedereen 's nachts lekker in zijn warme bedje ligt, maar dat is niet het geval! In dit kleurrijke boek staan een paar beroepen die diep in de nacht uitgevoerd worden, zodat het leven elke ochtend weer in alle drukte kan beginnen. Denk aan beroepen als visser en machinist, en ook de dokter en verpleger zijn al heel vroeg aan het werk.
Vanaf 2 jaar.
Hoe zou je de Nationale Voorleesdagen in kunnen gaan zetten in de kinderopvang?
Het Nationale Voorleesontbijt is een hele leuke start. Bekende en minder bekende Nederlanders lezen voor aan de allerkleinsten. Maar hoe leuk is het om een ouder uit te nodigen om te komen voorlezen? Er zijn ook vertalingen beschikbaar in het Pools, Turks, Arabisch en Oekraïens.
Naast een ouder die Nederlands spreekt, zou je ook ouders kunnen uitnodigen die een andere taal spreken.
Een voorleesontbijt mét ouders is nog leuker! Laat ouders uit hun eigen cultuur iets lekkers meenemen voor het ontbijt. Zo maken ouders kennis met elkaar en kan je het zelf uiteraard over het belang van voorlezen hebben. Zo werk je aan ouderbetrokkenheid en ouderparticipatie.
Méér voorlezen!
Wat we eigenlijk het liefste willen is dat er méér wordt voorgelezen. Door de pedagogisch medewerkers in de kinderopvang, door de gastouders, door de leerkrachten in groep 1 en 2, maar ook door de ouders! Het belang van voorlezen wordt nog altijd onderschat.
Tijdens de Nationale Voorleesdagen kan je het voorlezen centraal zetten en erover vertellen in de kinderopvang. Bij de overdracht, maar ook in de ouderapp. Vertel over welk boek er is voorgelezen en laat ook vooral foto’s zien. Ouders kunnen dan met hun kind in gesprek gaan over de foto's én over het boek wat is voorgelezen. Nodig je ouders uit tijdens het voorleesontbijt, dan kan je ook allerlei leuke prentenboeken, zoekboeken, flapjesboeken en telboeken neerzetten, zodat ouders het kunnen bekijken met hun kinderen. Vergeet ook de meertalige prentenboeken niet!
Inspiratie!
Er worden op veel plaatsen inspiratieworkshops georganiseerd door de bibliotheken voor de pedagogisch medewerkers. Muzikaal, beeldend, interactief en creatief! Je doet zoveel leuke ideeën op dat je graag aan de slag wilt met de Prentenboeken top 10 of met het Prentenboek van het jaar!
In veel bibliotheken worden diverse activiteiten georganiseerd voor de kinderopvang, maar ook voor de ouders. Laat je voorlichten door een bibliotheekmedewerker bij jou in de buurt. Deel je enthousiasme met de ouders! Vertel in de ouderapp wat er allemaal te doen is en geef folders mee!
Doet jouw kinderopvang mee met de Nationale Voorleesdagen? Wil je graag je kennis delen?
Stuur dan je inspiratie, tips en ideeën naar info@lindas-peuterpret.nl