Baby's voorlezen
Je kunt een baby al voorlezen vanaf de leeftijd van drie maanden. Dan hebben we het in eerste instantie meer over het ontdekken. Het 'speellezen'. Een baby ontdekt een boek door te voelen, te kijken en te proeven. Een boekje wordt dus eerst met de zintuigen ontdekt. Een knisperboekje bijvoorbeeld maakt knispergeluidjes als je erin knijpt en ondertussen benoem je de afbeeldingen die je ziet. Dat je het boekje van achter naar voren leest maakt niet uit. Het gaat nog om het ontdekken. Om het gezellig even samen zijn en ondertussen wordt de taalontwikkeling spelenderwijs gestimuleerd, net als de concentratie. Ken je een liedje wat bij de afbeelding past? Zing dan het liedje.
Wanneer de baby's iets ouder worden, kunnen ze zelf het boekje vast pakken en blaadjes om slaan. Ook al is het nog op de kop, het begin is er. Later zal de baby begrijpen dat er afbeeldingen in staan. De baby zal er naar wijzen en voorleesplezier ontwikkelen. Dat is het allerbelangrijkste en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het samen ontdekken van een boekje hoeft niet heel lang te duren. Meerdere korte momentjes op een dag werken beter dan dat het te lang gaat duren. De baby verliest dan zijn aandacht en dat is heel begrijpelijk. Probeer het later weer. Heb je soms het gevoel dat het niet zo goed lukt? Heeft de baby gebalde vuisten, draait hij zijn hoofd weg, friemelt hij aan zijn oortje of is hij zelfs aan het gapen? Stop dan met lezen, want de baby is te moe en wil het liefst lekker slapen.
Baby's die worden voorgelezen, lopen met vijftien maanden voor in hun taalontwikkeling en breiden deze voorsprong vervolgens verder uit (Van den Berg & Bus, 2015).
Wanneer we het over taalontwikkeling hebben, dan hebben we het niet alleen maar over voorlezen. Praten tegen de baby is ook heel erg belangrijk.
De baby communiceert met bewegingen, met oogcontact en/of met geluidjes. Momenten waarop je zeker altijd tegen de baby kunt praten zijn bijvoorbeeld de verschoonmomenten, even zitten na de fles en bijvoorbeeld bij het naar bed brengen. Wanneer je niet zo goed weet wat je moet zeggen, dan kan je benoemen wat je doet.
Ik zie dat jij moe bent, kom ik ga je naar bed brengen.
Ik hoor dat jij honger hebt, ik zal je gauw een flesje klaar maken.
Zullen we nog even het slaapliedje zingen? Vind je dat leuk? Want ik zie dat je lacht....
Pasgeboren baby's zien nog geen kleur. Ze zien de wereld in zwart en wit. Hoe sterker het contrast voor de baby, des te beter de baby het ziet!
Daarom zijn er vaak zwart wit boekjes voor baby's of boekjes met sterk contrasterende kleuren.
Door naar de beelden te kijken, worden de hersenen en de visuele ontwikkeling gestimuleerd!
Ga voor leuke babyboekjes ook naar de bibliotheek!