Thema: Ik... en mijn emoties
Thema: Ik... en mijn emoties
- boeken over emoties
- een lessuggestie van Lemniscaat over Moppereend
- Sardes-Leespluim
- meertalige prentenboeken van Lappa Books
- versjes
- verschillende verhalen over emoties
- Bereslimme verhaaltjes
- en voorleesverhalen van The Reading Corner!
Boeken over emoties
Wist je dat de basis voor lezen en leesplezier al in de eerste levensjaren gelegd wordt?
Kinderen die van jongs af aan zijn voorgelezen, blijken gemotiveerd om te leren lezen.
❤️
Welk boek lees jij vandaag voor?
Een lessuggestie van Lemniscaat over Moppereend van Joyce Dunbar
Eend is mopperig. Haar vijver is opgedroogd en er is niemand die met haar wil spelen. Tenminste... dat vindt zij. Want ze wil niet gaten graven met hond. Niet met Varken in de modderpoel. Niet kraaien met Haan. Niet soezen met Schildpad. Niet een lekker hapje eten met Geit. Dus... NIEMAND wil met haar spelen. En dan wordt ze ook nog achtervolgd door een grijs wolkje dat boven haar hoofd steeds donkerder en groter wordt. Wat voor een wolk was dit? Was het een SOMBERwolk? Was het een TREURwolk? Of zou het... was het... een MOPPEREENDwolk? Zou hij altijd de zon verduisteren? Kon hij BARSTEN? En met het barsten van de wolk komt alles goed in dit verhaal, waarbij je ongetwijfeld in de lach schiet.
De bal - Joukje Akveld: winnaar Sardes-Leespluim maart 2023
De Sardes-Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare (prenten)boeken voor jonge kinderen (0-6 jaar)
Wie had gedacht dat een bal de bron kan zijn van zoveel emoties! Jaloezie als je zelf geen bal hebt, verrassing als je er ook eentje krijgt, trots als je 'm een flinke trap geeft, en oeps... flinke schrik als de bal door een ruit vliegt. Joukje Akveld neemt de lezers mee door een scala aan emoties en vertelt zo een klein avontuurtje, met boosheid, maar ook met opluchting en blijdschap. Myriam Berenschot tovert met een paar rake lijnen alle emoties om de beurt herkenbaar op het gezicht van het koddige hoofdpersoontje.
Lappa Books - Meertalige prentenboeken
De prentenboeken van LAPPA® voorzien in de grote behoefte aan goede (voorlees)boeken in het twee- of meertalige leven van jonge kinderen en hun ouders. Bij een twee- of meertalige opvoeding is het belangrijk dat zowel de thuistaal als de nieuw te leren taal aandacht krijgt. De thuistaal is immers de basis.
Lappa little - gevoelens
Lappa en Lin zijn blij, boos, verdrietig, bang en trots.
Herkenbare gevoelens die een rol spelen in dit vrolijke verhaal.
Voel jij mee met Lappa en Lin?
0 - 3 jaar
Hup Lappa!
Lappa is boos. Mama heeft zijn tablet afgepakt. ‘Hup Lappa, ga eens lekker buiten spelen, je hebt nu wel genoeg gegamed,’ zegt ze. Lappa’s boze bui is snel verdwenen als hij plezier maakt met zijn vriendjes. Want samen spelen en bewegen is niet alleen goed voor je, het is ook leuk.
Met leuke beweegoefeningen voor thuis of in de klas.
3 - 6 jaar
Versjes en liedjes over emoties
Een versje van clowntje Piet
Clowntje Piet, heeft verdriet
Hij vertoont zijn kunstjes niet
Zijn ballon, die ging stuk
Sjongejongejonge, wat een ongeluk
Toen kwam de circusdirecteur
en de haalde uit zijn zak een ballon.
Opblazen, knoopje erin, alsjeblieft
Boem, rettekettet! Boem, rettekettet!
Clowntje kan weer lachen
Boem, rettekettet! Boem, rettekettet!
Clowntje heeft weer pret!
Kijk naar mij!
Kijk naar mij! Kijk naar mij!
Ik lach, ik spring, ja, ik ben blij!
Maar soms lacht mijn mondje niet.
En zijn er tranen van verdriet.
En ben ik boos, dan bromt mijn mond.
En stampt mijn voet hard op de grond!
Ik ben blij - versje
Hocus Pokus, ik ben blij!
Hocus Pokus, snap je mij?
Soms wat verdrietig, boos of bang.
Maar meestal duurt dat niet zo lang!
Verschillende verhaaltjes over emoties
Werken met emotiekaarten?
Een set van 10 emotiekaartjes. Deze set met kaarten kan helpen om emoties beter te begrijpen en te uiten.
Bereslimme verhaaltjes
In de BereslimmeBoeken worden verhalen tot leven gebracht. De bewegende figuren, geluidseffecten en de vertelstem stimuleren de woordenschat en taalbegrip van kinderen. Alle kinderen kunnen aan de slag met Bereslim. Kinderen met een taalachterstand of anderstalige kinderen profiteren het meest van deze aanpak.
Het kijken van een BereslimBoek naast het papieren boek zorgt voor een verdubbeling in het aantal nieuwe woorden dat een kind leert.
Ollie wil ook!
Ollie wil net zulke mooie laarsjes als Gonnie en Gijsje.
Dikkie Dik moet schrikken
Dikkie Dik schrikt van een andere kat.
Kinderen kunnen gratis lid worden van de bibliotheek. Met een lidmaatschap kijken ze gratis Bereslimme filmpjes!
Heb jij de ouders daar al van op de hoogte gebracht?
Voorleesverhalen van The Reading Corner
Het kijken en luisteren naar verhalen in The Reading Corner kan een goede aanvulling zijn op het zelf voorlezen en ontdekken van een prentenboek.
- Mila mist mama - Judith Koppens
- Het kleurenmonster - Anna Llenas
Mila mist mama
Mila heeft een beetje buikpijn. Ze heeft geen zin om te puzzelen of met de blokken te spelen. De juf snapt wel waarom. 'Ik denk dat jij je mama mist,' zegt ze. Gelukkig zijn Mila's vriendjes Sen en Liza er om haar op te vrolijken. Liza speelt mama en Sen speelt de poes. En zo mist Mila haar mama niet zo erg meer!
Het kleurenmonster 4+
Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.
Knutselidee: knijp uit een verftube een hoopje verf. De kinderen ‘slaan’ met een lepel op het hoopje en je hebt een splatmonster! Plak er nog twee wiebeloogjes op en dan is het een echt monstertje geworden!
Tip! De kleur van emoties: boek + knuffel om interactief voor te lezen.
Jonge kinderen ervaren allerlei gevoelens. Ze begrijpen deze gevoelens nog niet zo goed en ze kunnen het ook nog niet zo goed verwoorden. Zo moeten ze leren om met woorden aan te kunnen geven wat ze voelen. Wat het zo lastig maakt, is dat jonge kinderen nog moeten leren praten. Wanneer ze (nog) niet zo goed kunnen praten, kunnen ze erg gefrustreerd raken. Dan helpt het om gebaren te leren of om pictogrammen te gebruiken. Wanneer de peuter iets ouder wordt, kan je emoties uit gaan leggen. Gevoelens verwoorden, eventueel met gebaren, helpt ook. De peuter leert wanneer hij iets ouder wordt, steeds beter zijn eigen emoties te herkennen en te verwoorden. Stapje voor stapje leren ze zich een beetje in te leven in de ander. Zo ontwikkelt de peuter ook zijn eigen identiteit.
Boekjes lezen helpt jonge kinderen om gevoelens van anderen te herkennen en zo zien ze ook hoe er op gereageerd wordt!